Aude

Het departement de Aude, grenzend aan de Pyreneeën en de middellandse zee, met als “hoofdstad” Carcassonne, is een prachtige regio gelegen in de Languedoc, Zuid-Frankrijk.

Hier beleef je het authentieke leven van de “midi”, uitgestrekte natuur en rustige dorpen, ver weg van de stress en vervuiling, prachtige, adembenemende landschappen begroeid met wijngaarden, garrigue of bossen, uitgestrekte stranden of de bergen!

De Aude, land van de Katharen, heeft een rijk historisch verleden, middeleeuwse kastelen, abdijen en Romeinse sites, en heeft ook heel wat te bieden op sportief en gastronomisch vlak. Hier heerst het mediterrane klimaat en we genieten van 300 dagen zon per jaar!

Carcassonne & Canal Du Midi

De hoofdstad van de Aude staat in de top 5 van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Frankrijk.

Dit is te danken aan de oude stad van Carcassone, één van de best bewaarde versterkte steden van de wereld en dan ook terecht geklasseerd als UNESCO werelderfgoed.

De geschiedenis van deze stad gaat terug tot de verre oudheid en nooit is er een leger in geslaagd om deze vestingstad in te nemen. Zijn verdedigingsarchitectuur met zijn wallen, bruggen, torens en kantelen zijn een topstaaltje van militaire architectuur. Een bezoek aan dit icoon van vrijheid is dan ook een “must”.

Carcassonne is trouwens ook gekend voor zéér indrukwekkende vuurwerken met 14 juillet en nieuwjaar, maar ook voor zijn muziekfestival in de zomer, gastronomie en kunst, en nog zoveel meer…

Een ander icoon en UNESCO werelderfgoed is het “Canal Du Midi”. Pierre Paul Riquet zag het en deed het.

Hij verbond de Middellandse Zee met de Atlantische oceaan! Het is één van de meest verbazingwekkende bouwwerken in Europa.

Het kanaal werd aangelegd over een afstand van 240km in een streek met grillig topografisch profiel , en overbrugt trouwens de waterscheiding middels talloze idyllische sluizen. Dankzij dit indrukwekkend kanaal kwam er welstand in de streek. Op vandaag vormt het door Unesco geklasseerde kanaal het decor voor pleziervaartuigen, wandelaars en fietsers.

Limoux & Katharen

LIMOUX is beroemd voor zijn BLANQUETTE DE LIMOUX en zijn CARNAVAL.

Sinds de 14de eeuw trekken in januari, februari en maart op zaterdag en zondag om beurt (om 11, 17 en 22 uur) een dertigtal groepen door de straten. De muzikanten “fecos” en dansers, verkleed als “pierrots”, gevolgd door de gemaskerde deelnemers “goudils”, gaan van de ene café naar de andere onder de middeleeuwse bogen van de Place de la République. Met de armen in de lucht en de “carabena” , een met linten versierde rietstengel, in de handen, wordt gedanst op walsmuziek en confetti rondgestrooid.

Tijdens de laatste nacht van de Carnaval “LA NUIT DE BLANQUETTE” vloeit de beroemde schuimwijn van Limoux rijkelijk. Het procedé van de champagne werd door Dom Pérignon trouwens ontdekt  naar aanleiding van een verblijf in Limoux. Het is de oudste schuimwijn met gisting op de fles die uniek is in de wereld en door gastronomen bijzonder gesmaakt wordt.

De AUDE is sinds oudsher een kruispunt van beschavingen: Kelten, Romeinen, Visigoten, Katharen en Tempeliers lieten hier hun merktekens achter.

In het bijzonder de KATHAREN hebben deze streek getekend. Deze gnostische religie binnen de katholieke kerk werd bijzonder populair in de 12de en 13de eeuw. Zij kwamen in opstand tegen de corruptie en intriges binnen de Kerk en streefden naar puurheid en zuiverheid in “Maisons des parfaits”.

Rome zag dit met lede ogen aan en steunde een meedogenloze kruistocht door het Franse centrale gezag tegen de Katharen  die hun toevlucht zochten in de talrijke onherbergzame burchten en arendsnesten in deze streek.

Vandaag zijn de talrijke kastelen (Peyrepertuse, Quéribus, Quillan, Montségur, Puivert …)  stille getuigen van een bewogen geschiedenis in een prachtig landschap, dat op velen een mystieke aantrekkingskracht blijft hebben.

Tot op vandaag leeft de legende voort dat de HEILIGE GRAAL door MARIA MAGDALENA naar deze steek werd gebracht en zich in de burcht van MONTSEGUR zou hebben bevonden, de laatste vesting van de Katharen. Vlak voor de val van deze burcht ontsnapten enkele leiders  hetgeen tot op vandaag de speculaties voedt omtrent de Heilige Graal.

De legende wil dat de Abbé Saunière van RENNES-LE CHATEAU een mysterieuze schat ontdekte en dat LE PECH DE BUGARACH een heilig gebergte zou zijn ….

Pyreneeën & Middellandse zee

Zowel de Pyreneeën als de Middellandse Zee bevinden zich gemiddeld op 1 uur afstand van onze projecten.

De Pyreneeën zijn gekend voor hun ongerepte natuur, fauna (beren, wolven, gieren, ..) en flora.

De mogelijkheden tot wandelen en eenvoudig genieten, tot allerlei sporten (paardrijden, deltavliegen, mountainbiken,  raften …) zijn oneindig.

Minder bekend is dat de Pyreneeën ook een ruim aanbod aan skistations heeft. Er zijn zowel kleinere familiale stations (Monts d’Olmes, Camurac, Le Chioula ..) als grotere (Ax Les 3 Domaines, Andorra, Font Romeu …). Men kan er zowel Alpijns skien als snowboarden als langlaufen in een ongerepte natuur, en authentieke dorpen zonder storende hoogbouw

De stranden van de Middellandse Zee bevinden zich op nog geen uur van onze projecten. Je treft er zowel eindeloze zandstranden (Narbonne Plage, Leucate, Port Nouvelle,..) als prachtige baaien en inhammen (Côte Vermeille tussen Cerbère en Collioure).

Talrijke gebieden zijn trouwens beschermd als natuurgebied. Eens te meer staat respect voor authenticiteit en natuur voorop.

Naast kuieren en zonnen  kan je talrijke activiteiten beoefenen (kite- en windsurfen, strandzeilen, duiken en snorkelen).

Activiteiten & Gastronomie

In de Aude zijn er diverse 18 holes golf banen (Toulouse, Albi, Narbonne, …), waarvan één onmiddellijk ten zuiden van Carcassonne met een bijzonder panoramisch zicht op de Pyreneeën en de Montagne Noire. Ook de mogelijkheden tot tennissen zijn zéér uitgebreid.

De Aude is ook een echt fietsersparadijs. Autoluwe wegen doorheen vlaktes en valleien, over heuvels en gebergtes bieden voor elk wat wils! Ook mountainbikers en paardenliefhebbers komen er aan hun trekken met niet verharde wegen over gevarieerde parcours in alle rust en ongerepte natuur. Kajakverhuur vind je in de Audevallei, en ook voor rafting is er een waterstrook op de Aude die op de kampioenenlijst staat.

De wandelmogelijkheden zijn fenomenaal. Langs het kanaal, tussen de wijngaarden, doorheen de heuvels en over de uitlopers tot de echte reuzen van de Pyreneeën.

De exclusieve ligging van onze projecten maakt trouwens dat je simpelweg vanuit jouw woning kan starten met jouw wandeling doorheen de wijngaarden, holle wegen, velden en bossen, of langsheen de Canal du Midi …

In de Languedoc-Roussillon bevinden zich de meest uitgestrekte wijngebieden van Frankrijk en misschien wel Europa. Reeds 2.000 jaar terug verbouwden de Romeinen hier schitterende wijnen.

Op vandaag is deze streek  bij het grote publiek bekend voor zijn betaalbare kwaliteitswijnen. De kenners beschouwen deze streek bovendien als hét wijnlaboratorium van Frankrijk omdat wijnmeesters hier minder gebonden zijn door het strikt commerciële keurslijf van “appellations” en hun talenten als wijnmaker kunnen omzetten in unieke signatuurwijnen.

Zo is Limoux niet alleen gekend voor zijn BLANQUETTE DE LIMOUX doch ook voor LES TOQUES ET CLOCHERS (Chardonnay wijnen). En werden meermaals wijnen uit deze streek verkozen op internationale concours.

U heeft het al begrepen, de sport en ontspanningsmogelijkheden zijn enorm. Dit allemaal fantastisch gecombineerd met de rustige en idyllische dorpjes van de Aude zorgt voor een indrukwekkend landschap waar u zich naar hartenlust kan uitleven.

De Aude is een land van overvloed: truffel, cassoulet, fricassée de Limoux, civet de sanglier, jambon de montagne, gigot à la ficelle, magret de canard, fromage de chèvre et des Pyrénées. De Amerikanen noemen het de “French Paradox”: Zoveel zwaar eten en toch worden de mensen er het oudst van de wereld, samen met die van Andorra!

Bovendien is het nog betaalbaar om op restaurant te gaan, niet alleen in de vele pittoreske dorpsrestaurantjes, doch ook in de sterrenrestaurants.

Kom en geniet